Search  Română (România) English (United States)
Sunday, February 18, 2018 ..:: Activitati » Proiecte educationale ::.. Register  Login
 Links Minimize


    
 Proiecte educaționale Minimize

Programe de pedagogie muzeală. Pe structurile create deja de noi anterior: „relaţia muzeu-şcoală” (şedinţe lunare cu cercul de istorie şi arheologie „Constantin Daicoviciu”, de la Liceul teoretic Traian Doda, lecţii deschise de istorie grupelor de elevi şi studenţi), festivalul de colinde, în viitor programele de pedagogie muzeală trebuie să treacă la un alt nivel de nişă. Sunt vizate în acest sens următoarele categorii: familiile (programe speciale pentru familii, o parte din membrii familiei urmând să beneficieze de gratuitate, în condiţiile în care sunt formatori, păstrează şi dezvoltă relaţia cu instituţia muzeală pe un anumit domeniu), pensionarii (aceştia atrag automat rudele apropiate – nepoţi etc.), studenţii (în perioada anului universitar studenţii sunt atraşi spre muzeu, locul în care ei îşi pot perfecţiona abilităţile dobândite în facultate, având de altfel ocazia să le şi aplice practic). Prin practică arheologică cu studenţii sau participare directă pe şantierele arheologice. De asemenea, la Cercul de Etnografie ce funcţionează din februarie 2009 în instituţia noastră, este frecventat de elevi din clasele primare de la mai multe unităţi de învăţământ din municipiu.

Programe metamuzeale. În cadrul acestor programe se vizează dezvoltarea unor laturi consacrate, sau nebănuite. Existând deja în practica noastră organizarea unor concerte cu public, dorim permanentizarea unor spectacole, care să aibă loc în mod regulat, şi în cadrul cărora să se ofere publicului spectator posibilitatea să participe la evenimente mondene specifice secolului al XIX-lea (serate muzicale de calitate), ori la reuniuni cultural-artistice inspirate din tradiţia medievală a municipiului Caransebeş. Regularizarea unor asemenea evenimente poate aduce un bun prestigiu muzeului, viitor centru cultural de excepţie. Nu în ultimul rând sunt vizate spectacole de teatru de tip atelier (nu necesită scenografie, recuzită, şi se adresează unui număr mic de spectatori).

Programe cu voluntari. Începând cu anul 2002 muzeul are proprii voluntari, selectaţi în primă instanţă dintre prietenii, cunoştinţele personalului. În viitor aceste selecţii trebuie să aibă loc regulat, voluntarii putând suplini cu succes nevoile muzeului de reprezentare publică (voluntari în costume de epocă, ghizi amatori, în mod special pentru limbile străine care nu sunt la îndemâna specialiştilor muzeului etc.), desfăşurare de activităţi metamuzeale (artişti plastici, muzicieni, actori etc.).

 


    
 Legaturi Minimize


    
Copyright 2009 Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş   Terms Of Use  Privacy Statement
DotNetNuke® is copyright 2002-2018 by DotNetNuke Corporation